yiannis-stockwatch

O Γιάννης Νικολάου, Διευθύνων Σύμβουλος της SoEasy Insurance στη Stockwatch

Στην προσφορά εξειδικευμένων ασφαλιστικών λύσεων και την ανατροφοδότηση σχετικά με τις ανάγκες της αγοράς, βασίζεται η SoEasy Insurance Brokers για την ανάπτυξη νέων ασφαλιστικών προϊόντων.

Η εν λόγω «συνταγή», έχει συμβάλει στην ανάπτυξη μιας γκάμας εξειδικευμένων προϊόντων εκ μέρους της εταιρείας, η οποία αναπτύσσεται σταθερά και προσεκτικά, καλύπτοντας σημαντικές ανάγκες της αγοράς.

Σε αυτά τα προϊόντα περιλαμβάνονται προγράμματα αστικής ευθύνης που αφορούν τα νηπιαγωγεία και τους διοργανωτές εκδηλώσεων, σχέδια ταξιδιωτικής ασφάλισης και ασφάλισης πιστώσεων.

Την ίδια ώρα, στα σκαριά βρίσκεται σχέδιο Ασφάλισης Φωτοβολταικών Εγκαταστάσεων για κατοικίες, το οποίο αναμένεται να καταστεί διαθέσιμο από το Σεπτέμβριο.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας SoEasy Insurance Brokers, Γιάννης Νικολάου, συστήνει την εταιρεία, αναδεικνύοντας τα στοιχεία που την κάνουν να ξεχωρίζει στην ασφαλιστική βιομηχανία.

Υπογραμμίζει την αγάπη της εταιρείας για την τεχνολογία και την καινοτομία, γεγονός που καταδεικνύεται στην πράξη με την υιοθέτηση καινοτόμων πρακτικών, όπως η παροχή δυνατότητας πληρωμής ασφαλίστρων σε ψηφιακό νόμισμα.

Ταυτόχρονα, καταγράφει την ανθεκτικότητα του ασφαλιστικού κλάδου απέναντι στις αλλεπάλληλες κρίσεις.

Αναγνωρίζοντας και σταχυολογώντας τις σημαντικές προκλήσεις τις οποίες έχει να αντιμετωπίσει ο κλάδος, ο κ. Νικολάου εκφράζει βεβαιότητα για συνέχιση της ανοδικής πορείας.

Η συνέντευξη

Ερ.: Μιλήστε μας για τις στρατηγικές συνεργασίες τις οποίες έχει συνάψει πρόσφατα η SoEasy Insurance. Ποιος ο στόχος τους;

Απ.: Αρχικά να αναφέρω ότι στόχος μας είναι πάντα να συνάπτουμε και να διατηρούμε συνεργασίες με ασφαλιστικές εταιρείες αναγνωρισμένου κύρους και υψηλής φερεγγυότητας. Στα πλαίσια αυτά συνεργαζόμαστε με αριθμό διεθνών και Κυπριακών εταιρειών που είναι αναγνωρισμένες για τον επαγγελματισμό και τη διαχρονική τους σταθερότητα.

Η πιο πρόσφατη μας συνεργασία ήταν με την AXERIA, μία Γαλλική Ασφαλιστική Εταιρεία που ανήκει στον παγκόσμιο όμιλο εταιρειών ARCH. Η AXERIA έχει τριάντα χρόνια εμπειρίας και εξειδίκευσης στην ασφάλιση πολλαπλών ζημιών για επιχειρήσεις.  Με έδρα τη Λυών και κατέχοντας αξιολόγηση Α- από τον διεθνή οίκο AM Best, η εταιρεία θέτει την οικοδόμηση μακροχρόνιων σχέσεων στο επίκεντρο του μοντέλου της.

Μερικές από τις υπόλοιπες Ασφαλιστικές Εταιρείες που η SoEasy Insurance συνεργάζεται αυτή τη στιγμή είναι η Groupama Ασφαλιστική, μέλος του Γαλλικού ομίλου διεθνούς εμβέλειας Groupama καθώς και η KLPP Insurance, μία εταιρεία με έδρα τη χώρα μας, η οποία διατηρεί τον υψηλότερο δείκτη φερεγγυότητας στην εγχώρια ασφαλιστική αγορά.

Ερ.: Συνεχίζετε να αναζητάτε στρατηγικές συνεργασίες; Αν ναι, προς ποια κατεύθυνση επιδιώκετε να κινηθούν αυτές;

Απ.: Στη SoEasy είμαστε πάντα ανοικτοί σε διεύρυνση των συνεργασιών μας. Κριτήριο πάντα για μία νέα συνεργασία, πέραν των όσων ανάφερα και πιο πάνω, είναι κάθε συνεργασία να δίνει αξία στους συνεργάτες και τους πελάτες μας.

Αυτό μπορεί να γίνει εάν μέσα από τις συνεργασίες αυτές θα είμαστε σε θέση να προσφέρουμε νέα προϊόντα ή νέες καλύψεις στο δίκτυο των ασφαλιστικών μας συμβούλων και κατ’ επέκταση στους πελάτες μας.

Ερ.: Έχετε πρόσφατα διαμορφώσει ειδικά σχέδια ασφάλισης για διοργανωτές εκδηλώσεων, αλλά και για νηπιαγωγεία. Γιατί επιλέξατε τους συγκεκριμένους κλάδους για να δημιουργήσετε εξειδικευμένα σχέδια ασφάλισης;

Απ.: Αρχικά να αναφέρουμε ότι η στρατηγική μας όσον αφορά την ανάπτυξη νέων προϊόντων, έχει δύο βασικούς πυλώνες. Ο πρώτος αφορά την ανατροφοδότηση που λαμβάνουμε από τους Ασφαλιστικούς Συμβούλους που ανήκουν στο δίκτυο των συνεργατών μας. Οι ασφαλιστικοί μας διαμεσολαβητές είναι αυτοί που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και μπορούν να αφουγκραστούν τις ανάγκες της αγοράς, τόσο των επιχειρήσεων όσο και των καταναλωτών.

Ο Δεύτερος πυλώνας αφορά τη στρατηγική μας να προσφέρουμε στην αγορά εξειδικευμένα προϊόντα, για συγκεκριμένους τύπους επιχειρήσεων ή ομάδες του πληθυσμού, που πολλές φορές ίσως και να έλειπαν από την εγχώρια αγορά.

Βασισμένοι στους δύο αυτούς πυλώνες λοιπόν λανσάραμε τους προηγούμενους μήνες δύο προγράμματα Αστικής Ευθύνης που αφορούν τα Νηπιαγωγεία και τους διοργανωτές εκδηλώσεων.

Ερ.: Υπάρχουν άλλοι επαγγελματικοί τομείς για τους οποίους σκοπεύετε να προωθήσετε ειδικά σχέδια ασφάλισης στο εγγύς μέλλον; Αν ναι, ποιοι είναι αυτοί και γιατί;

Απ.: Συνεχώς είμαστε στη διαδικασία εξερεύνησης των επιλογών μας για το λανσάρισμα νέων ασφαλιστικών προϊόντων και στοχεύουμε να ανανεώνουμε τη γκάμα των υπηρεσιών μας σταθερά, αλλά με προσοχή.

Ένα νέο σχέδιο που είναι στην τελική ευθεία για να το λανσάρουμε επίσημα τις επόμενες βδομάδες, είναι η Ασφάλιση Φωτοβολταικών Εγκαταστάσεων για κατοικίες. Από τη μία η κλιματική αλλαγή που κάνει επιτακτική την ανάγκη να στραφούμε ως κοινωνίες στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και από την άλλη το υψηλό κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος κάνει πολλά νοικοκυριά να προχωρούν στην εγκατάσταση Φωτοβολταικών συστημάτων.

Αναγνωρίζοντας λοιπόν αυτή την τάση, ετοιμάσαμε και θα λανσάρουμε εντός Σεπτεμβρίου ένα Ασφαλιστήριο Σχέδιο που θα αφορά τις Εγκαταστάσεις Φωτοβολταικών σε κατοικίες και θα προσφέρει κάλυψη για ζημιά ή καταστροφή των συστημάτων αυτών αλλά και Αστική Ευθύνη.

Ερ.: Εδώ και δύο χρόνια περίπου, έχετε θέσει σε λειτουργία ξεχωριστή πλατφόρμα για την προώθηση της ασφάλειας ταξιδιού. Tι πρέπει να γνωρίζουν οι ταξιδιώτες για την κάλυψη που προσφέρει μια τέτοια ασφάλεια; Πόσο απαραίτητη είναι;

Απ.: Η Ταξιδιωτική Ασφάλιση είναι ένα πολύ διαδεδομένο προϊόν στο εξωτερικό και στόχος της νέας πλατφόρμας που λανσάραμε πριν δύο περίπου χρόνια, είναι να κάνουμε την ασφάλιση αυτή εύκολη υπόθεση για τον καθένα.

Μέσα από την πλατφόρμα της SoEasy Travel Insurance, μπορούν οι ταξιδιώτες να πάρουν προσφορά μέσα σε μόλις μερικά δευτερόλεπτα, να συγκρίνουν συμβόλαια και καλύψεις των εταιρειών που συνεργαζόμαστε και σε ελάχιστο χρόνο και χωρίς γραφειοκρατία να εκδώσουν και να πάρουν στο email τους το συμβόλαιο τους.

Εκείνο που πρέπει να θυμούνται πάντα όσοι ταξιδεύουν ειδικότερα την καλοκαιρινή περίοδο είναι ότι ένα ταξίδι ενέχει πολλαπλούς κινδύνους που μπορεί να μας προκαλέσουν ταλαιπωρία. Η Ταξιδιωτική Ασφάλιση έρχεται να μειώσει αυτή την ταλαιπωρία και να αφαιρέσει το μεγαλύτερο μέρος του οικονομικού κόστους που έχουν κάποια τέτοια γεγονότα.

Συνοπτικά να αναφέρουμε ότι ένα συμβόλαιο Ταξιδιωτικής Ασφάλισης μπορεί να προσφέρει κάλυψη για την Ιατροφαρμακευτική μας Περίθαλψη στο εξωτερικό, για απώλεια των αποσκευών μας, για καθυστέρηση ή ακύρωση της πτήσης ή του ταξιδιού μας και πολλά άλλα.

Τέλος, μιας και μας διαβάζουν επιχειρηματίες και στελέχη επιχειρήσεων, αξίζει να αναφέρουμε ότι προσφέρουμε ετήσια συμβόλαια Ταξιδιωτικής Ασφάλισης που είναι ιδανικά για όσους επαγγελματίες ταξιδεύουν αρκετές φορές τον χρόνο.

Ερ.: Ποιο κενό της αγοράς επιχειρεί να καλύψει το τελευταίο προϊόν που παρουσιάσατε, για ασφάλιση πίστωσης;  Ποιους πελάτες εξυπηρετεί και ποια είναι τα οφέλη που προσφέρει;

Απ.: Η Ασφάλιση Πιστώσεων είναι ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο που δεν είναι τόσο διαδεδομένο στην εγχώρια αγορά. Το συγκεκριμένο προϊόν απευθύνεται σε επιχειρήσεις που πωλούν προϊόντα επί πιστώσει και τους προσφέρει προστασία από τυχών απλήρωτα τιμολόγια που μπορεί να έχουν από τους πελάτες τους.

Μέσω της κάλυψης αυτής, οι επιχειρήσεις θα λειτουργούν με περισσότερη ασφάλεια και θα επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους, χωρίς το φόβο των καθυστερημένων πληρωμών ή της αφερεγγυότητας των πελατών τους.

Ανάμεσα στα πολλά οφέλη που έχει η Ασφάλιση Πιστώσεων που μπορούν να βοηθήσουν κάθε επιχείρηση να αναπτυχθεί και να αυξήσει τα κέρδη της αξίζει να πούμε ότι στην παγκόσμια αγορά επιχειρήσεις που διαθέτουν Ασφάλιση Πιστώσεων θεωρούνται πιο αξιόπιστες και έτσι μπορούν να εξασφαλίζουν καλύτερη χρηματοδότηση από τους πιστωτές της.

Ερ.: Η αποδοχή πληρωμών ασφαλίστρων σε ψηφιακό νόμισμα, στο πλαίσιο της ασφάλισης ταξιδιού μπορεί να θεωρηθεί ως μια καινοτομία. Σε ποιο βαθμό τυγχάνει αξιοποίησης αυτή η δυνατότητα που προσφέρετε στους πελάτες σας;

Απ.: Γενικότερα είμαστε μία εταιρία που αγαπάμε την τεχνολογία και προσπαθούμε να παρακολουθούμε τις εξελίξεις. Στο πλαίσιο αυτό, τον περασμένο Ιανουάριο προσθέσαμε στις επιλογές πληρωμής της ταξιδιωτικής ασφάλισης την επιλογή να πληρώσει κάποιος με κρυπτονομίσματα.

Ως κάτι καινοτόμο, αλλά και καινούργιο, η αξιοποίηση είναι προς το παρόν σε χαμηλά επίπεδα, αλλά είμαστε βέβαιοι ότι στο μέλλον όλο και περισσότεροι πελάτες θα ψάχνουν να πληρώσουν με κάποιο κρυπτονόμισμα.

Ερ.: Πότε σκοπεύετε ενδεχομένως να επεκτείνετε αυτή την πολιτική και σε άλλα είδη ασφάλισης;

Απ.: Σε αυτή τη φάση παρακολουθούμε το πως εξελίσσεται η επιλογή αυτή στην Ταξιδιωτική Ασφάλιση και θα εξετάσουμε στο μέλλον εάν θα τη διευρύνουμε και στα υπόλοιπα συμβόλαια που προσφέρουμε, κυρίως μέσα από το δίκτυο των ασφαλιστικών μας διαμεσολαβητών.

Θα έλεγα ότι η αγορά και οι καταναλωτές θα μας καθοδηγήσουν στη διεύρυνση ή όχι, αυτής της επιλογής.

Ερ.: Ποιες θεωρείτε τις σημαντικότερες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει σήμερα ο ασφαλιστικός τομέας;

Απ.: Αρχικά να πούμε ότι ανέκαθεν ο Ασφαλιστικός Κλάδος ήταν ένας άκρως ανταγωνιστικός κλάδος με ισχυρή όμως ανθεκτικότητα στις διάφορες κρίσεις που πέρασε τόσο η χώρα μας αλλά και οι παγκόσμιες οικονομίες γενικότερα.

Άρα είμαι βέβαιος ότι και στις όποιες σημερινές και μελλοντικές προκλήσεις, ο κλάδος θα βγει αλώβητος και θα συνεχίσει την ανοδική του πορεία παραμένοντας ένας ισχυρός και σταθερός πυλώνας της Κυπριακής Οικονομίας.

Πέραν της κλιματικής αλλαγής, των πολέμων και της κυβερνοασφάλειας που είναι σημαντικές προκλήσεις για τον κλάδο θα ήθελα να σταθώ στην εξέλιξη της τεχνολογίας και ιδιαίτερα την «έκρηξη» εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης.

Στον τομέα αυτό πιστεύω ότι η περαιτέρω εξέλιξη και ανάπτυξη των λύσεων τεχνητής νοημοσύνης  θα αλλάξει ριζικά πολλές πτυχές της ασφάλισης, από την ανάληψη κινδύνων μέχρι τη διαχείριση απαιτήσεων ενώ ένας τομέας που δεν αξιοποιείται σε μεγάλο βαθμό από τις ασφαλιστικές εταιρείες μέχρι σήμερα, είναι το Blockchain, μία τεχνολογία που μπορεί να φέρει πραγματική επανάσταση στον κλάδο και να κάνει πολλές διαδικασίες εξαιρετικά απλές.

Ερ.: Εντοπίζετε προβλήματα ή περιθώρια ενίσχυσης του τομέα με νομοθετικά ή άλλα μέσα στα οποία είναι απαραίτητη η συμβολή της πολιτείας;

Απ.: Σίγουρα τα περιθώρια ενίσχυσης του τομέα από την πολιτεία είναι μεγάλα, αλλά θα ήθελα να σταθώ σε μία υποχρεωτική από την νομοθεσία ασφάλιση που στην πράξη όμως παρουσιάζει αρκετά προβλήματα.

Αναφέρομαι στην Ασφάλιση Ευθύνης Εργοδότη, που αν και είναι υποχρεωτική από τη νομοθεσία ο τρόπος που γίνονται οι έλεγχοι από τον κρατικό μηχανισμό ευνοούν όσους θέλουν να ξεφεύγουν από τον νόμο και να αφήνουν το προσωπικό τους ανασφάλιστο.

Αποτελεί ένα ζήτημα που απασχολεί εδώ και χρόνια την ασφαλιστική βιομηχανία και που η αδυναμία του κράτους να εφαρμόσει τον συγκεκριμένο νόμο θα αφήσει χωρίς ασφαλιστική κάλυψη τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους μετά από ένα ατυχές περιστατικό.

Scroll to Top