Στο παρόν άρθρο θα αναλύσουμε την ιατρική αμέλεια και τη σημασία της Ασφαλιστικής Επαγγελματικής Ευθύνης με τη βοήθεια ερευνών και παραδειγμάτων.
Οι θεμελιώδεις αρχές της ιατρικής επιστήμης καθορίζουν και δίνουν τις κατευθυντήριες γραμμές στην άσκηση του ιατρικού έργου. Η ιατρική ευθύνη είναι υψίστης σημασίας. Ωστόσο, τα ιατρικά λάθη και παραβιάσεις αποτελούν παγκοσμίως σοβαρό πρόβλημα της δημόσιας υγείας.
Όπως είναι προφανές, η ιατρική ευθύνη και η ιατρική αμέλεια έχουν αναλυθεί εκτενώς τόσο από τη Διεθνή Νομολογία, όσο και από τα Δικαστήρια πολλών χωρών συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου.
Μια μελέτη του Πανεπιστημίου John Hopkins διαπίστωσε ότι τα ιατρικά λάθη είναι η τρίτη κύρια αιτία θανάτου στις Ηνωμένες Πολιτείες, μετά τις καρδιακές παθήσεις και τον καρκίνο. Κάθε χρόνο περίπου 250.000 θάνατοι στις ΗΠΑ οφείλονται σε ιατρικά λάθη.
Η ιατρική αμέλεια μπορεί να συμβεί τόσο κατά τη διάγνωση, όσο και κατά τη διάρκεια της θεραπείας αλλά και στο πλαίσιο της συμβουλευτικής διαδικασίας για τη θεραπεία μιας ασθένειας.
Πώς ακριβώς ορίζεται η ιατρική αμέλεια;
Σύμφωνα με τις πρόνοιες του άρθρου 51(1) του περί Αστικών Αδικημάτων Νόμου, Κεφ.148.
«Αμέλεια συνίσταται –
(α) στην τέλεση πράξης την οποία υπό τις περιστάσεις δεν θα τελούσε λογικό συνετό πρόσωπο ή στην παράλειψη τέλεσης πράξης την οποία υπό τις περιστάσεις τέτοιο πρόσωπο θα τελούσε, ή
(β) στην παράλειψη καταβολής τέτοιας δεξιότητας ή επιμέλειας για την άσκηση επαγγέλματος, επιτηδεύματος ή ασχολίας όπως ένα λογικό συνετό πρόσωπο, που έχει τα προσόντα για την άσκηση του επαγγέλματος αυτού, επιτηδεύματος ή ασχολίας, θα κατέβαλλε υπό τις περιστάσεις, και
(γ) στην πρόκληση ζημιάς εξαιτίας αυτής.»
Είναι όντως ιατρική αμέλεια όλες οι αγωγές για αποζημιώσεις που κατατίθενται στα δικαστήρια;
Στην περίπτωση της Αμερικής το φαινόμενο εξελίχθηκε σαν την κότα με τα χρυσά αυγά, καθώς η στάση κάποιων δικηγορικών γραφείων που διεκδικούν ολοένα και μεγαλύτερα ποσοστά αποζημιώσεων έχει εντείνει το φαινόμενο αυτό, σε συνδυασμό με την επίδραση των ΜΜΕ.
Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν το 1990 απ’ το Πανεπιστήμιο του Harvard φάνηκε ότι το 83% των αγωγών για ιατρική αμέλεια στην πολιτεία της Ν.Υ. ήταν αβάσιμες. Για την υπεράσπισή τους, όμως, καταβλήθηκαν έξοδα $17.000,00 σε κάθε έναν από τους εναγόμενους ιατρούς.
Το θέμα της ιατρικής αμέλειας πλήττει τα νοσοκομεία, όπως στην περίπτωση της Καλιφόρνιας, όπου το Υπουργείο Υγείας επέβαλε πρόστιμα ύψους $25.000.000 σε 13 νοσοκομεία για σοβαρές παραβιάσεις, οι οποίες, σε κάποιες περιπτώσεις, είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο ασθενών.
Τα πρόστιμα αφορούσαν ποικίλες παραβιάσεις μεταξύ των οποίων: ιατρικά υλικά που «ξεχάστηκαν» μέσα στο σώμα των ασθενών κατά το χειρουργείο, ενδοφλέβια αντί για υποδόρια χορήγηση ισχυρού φαρμάκου, με αποτέλεσμα την πρόκληση εγκεφαλικής βλάβης, μετάγγιση αίματος που προοριζόταν για άλλον ασθενή με αποτέλεσμα το θάνατο του δέκτη, κ.λπ.
Στην Κύπρο, αν και ο αριθμός των αγωγών που καταχωρούνται παραμένει για την ώρα σε χαμηλά επίπεδα συγκριτικά με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, παρουσιάζει ωστόσο μία αυξητική τάση.
Πρόσφατα το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας έκρινε ένοχο για υπόθεση ιατρικής αμέλειας γυναικολόγο, ο οποίος «με τις πράξεις του και παραλείψεις του προκάλεσε εγκεφαλική παράλυση σ’ ένα νεογέννητο κοριτσάκι» και καλείται να πληρώσει 2,5 εκατομμύρια ευρώ ως αποζημίωση.
Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί και η περίπτωση που το Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου επιδίκασε πρωτοφανείς αποζημιώσεις σε γιατρούς του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας για άτομο που έμεινε ανάπηρο λόγω ιατρικής αμέλειας. Το ποσό άγγιξε τα 3 εκατομμύρια ευρώ ως αποζημίωση για τη μόνιμη αναπηρία που προκλήθηκε στον 39χρονο πρώην εκπαιδευτή και πρωταθλητή στο Ολυμπιακό άθλημα του Τζούντο.
Λαμβάνοντας υπόψιν τα παραπάνω περιστατικά τι επιπτώσεις μπορεί να επιφέρει η απουσία μιας ολοκληρωμένης ασφαλιστικής κάλυψης για επαγγελματική ευθύνη;
Στην περίπτωση που οι ιατροί καταδικάζονται για ιατρική αμέλεια αυτό φέρει σημαντικό αντίκτυπο στην επαγγελματική τους φήμη αλλά και τεράστιο οικονομικό κόστος. Αν δεν έχουν ασφάλεια αυτό μπορεί να αποβεί καταστροφικό για αυτούς.
Ακόμη και στην περίπτωση που τελικά ο ιατρός δεν καταδικαστεί για αμέλεια, το κόστος υπεράσπισης της θέσης του μπορεί να είναι δυσβάσταχτο.
Πρόσφατα, ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος ανακοίνωσε: «Ουδεμία ετήσια άδεια επαγγέλματος εκδίδεται, εκτός εάν πρόσωπο, το οποίο ασκεί το επάγγελμα του γιατρού, διατηρεί σε ισχύ ασφαλιστική σύμβαση έναντι αστικής ευθύνης για επαγγελματική αμέλεια».
Τι είναι η Ασφάλιση Επαγγελματικής Ευθύνης;
Το ιατρικό επάγγελμα συγκαταλέγεται ανάμεσα σε εκείνα τα επαγγέλματα για τα οποία η ασφαλιστική κάλυψη είναι υποχρεωτική!
Η Ασφάλιση Επαγγελματικής Ευθύνης ή Επαγγελματικής Αποζημίωσης, είναι ένας ειδικός τύπος κάλυψης που προστατεύει τον ιδιώτη επαγγελματία έναντι ισχυρισμών ότι μια επαγγελματική υπηρεσία που παρείχε, είχε ως αποτέλεσμα να προκληθούν στον πελάτη ζημιές εξαιτίας λαθών εκ μέρους του ή επειδή δεν κατόρθωσε να εκτελέσει κάποια υπηρεσία.
Η ασφάλιση μπορεί να καλύψει το κόστος της υπεράσπισης σε μια αστική δίκη καθώς και ορισμένες αποζημιώσεις, ακόμη και αν η νομική ενέργεια αποδειχθεί αβάσιμη.
Γιατί να επιλέξεις την SoEasy Insurance για Ασφάλιση Επαγγελματικής Ευθύνης;
H SoEasy Insurance, με μακρόχρονη εξειδίκευση στον τομέα της ασφάλισης επαγγελματικής ευθύνης, προσφέρει ολοκληρωμένη ασφαλιστική κάλυψη και στους επαγγελματίες υγείας!
Στην SoEasy Insurance, σαν μεσίτες ασφαλίσεων, αντιπροσωπεύουμε αποκλειστικά τους πελάτες μας που επιθυμούν να ασφαλιστούν αναζητώντας τις καλύτερες λύσεις, διαθέσιμες στην αγορά.
Οι Ασφαλιστικές λύσεις επαγγελματικής ευθύνης της SoEasy Insurance είναι σχεδιασμένες για να ανταποκρίνονται στις σημερινές απαιτήσεις και προκλήσεις του κάθε επαγγέλματος, προστατεύοντας επιχειρήσεις και επαγγελματίες από τον οικονομικό αντίκτυπο που μπορεί να έχει μία λανθασμένη συμβουλή.