airbnb

Πως να καταχωρήσεις το ακίνητό σου στην Airbnb;

Σκέφτεσαι να αξιοποιήσεις εκείνο το διαμέρισμα που έχεις ώστε να πολλαπλασιάσεις το εισόδημά σου; Τότε αυτό το άρθρο μπορεί να σε βοηθήσει να δεις με μια πρώτη εξεταστική ματιά τι χρειάζεται εκ των προτέρων να σκεφτείς ώστε να κάνεις αυτή την κίνηση σωστά και πώς μπορείς να κάνεις το επόμενο βήμα  μέσω της Airbnb!

Η Airbnb είναι μια δημοφιλής πλατφόρμα που δίνει τη δυνατότητα σε ανθρώπους να βρουν για ένα σύντομο χρονικό διάστημα κατάλυμα όπου επιθυμούν στον κόσμο καθώς ταξιδεύουν!

Ποια είναι τα πρώτα βήματα πριν καταχωρήσεις το ακίνητό σου στην Airbnb;

Αρχικά, χρειάζεται να αξιολογήσεις την κατάσταση του ακινήτου που ενδιαφέρεσαι να καταχωρήσεις στην πλατφόρμα βραχυχρόνιας μίσθωσης. Ποια είναι η κατάσταση του εξοπλισμού, της επίπλωσης, της διακόσμησης; Μήπως χρειάζεται ανακαίνιση; Είναι απαραίτητο να είναι ξεκάθαρο στον ιδιοκτήτη ποιο είναι το κόστος που έχουν οι απαιτήσεις για αυτές τις ενέργειες σε σχέση με το τι αναμένει να αποκομίσει χρηματικά αναφορικά με την αξιοποίηση του σπιτιού.

Από τη στιγμή που θα έχεις ένα στόχο του πόσο θα ήθελες να κοστολογήσεις το κατάλυμα χρειάζεται να ακολουθήσεις τις απαραίτητες ενέργειες αναφορικά με την κατάσταση του σπιτιού και τις συσκευές του, ώστε η τιμή να συνάδει με τις παροχές. Ακολούθως, μπορείς να υπολογίσεις σε πόσο χρόνο θα κάνεις απόσβεση των χρημάτων που θα επενδύσεις για την επισκευή και το φρεσκάρισμα του σπιτιού.

Τι λέει η νομοθεσία

Εάν επιθυμείς να νοικιάσεις κατάλυμα, απαιτείται να έχεις ασφάλιση περιεχομένου κατοικίας.

Σύμφωνα με τον περί της Ρύθμισης της Ίδρυσης και Λειτουργίας Ξενοδοχείων και Τουριστικών Καταλυμάτων τροποποιητικού Νόμου 9(Ι)/2020, μέχρι 1/1/2022 όλα τα αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα (επαύλεις, κατοικίες, διαμερίσματα) που διαφημίζονται μέσα από πλατφόρμες όπως η AirBnB ή το Booking και διατίθενται για βραχυπρόθεσμη ενοικίαση θα πρέπει να εγγραφούν στο μητρώο των αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων του Υφυπουργείου Τουρισμού.

Πώς μπορείς να κάνεις την αίτηση για εγγραφή καταλύματος;

Προς τον σκοπό αυτό, ο αιτητής/αιτήτρια θα πρέπει να έχει σε ισχύ πριν από την υποβολή της αίτησης για εγγραφή του καταλύματος του στο μητρώο των αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων του Υφυπουργείου Τουρισμού τα πιο κάτω:

  • Εγγραφή στο Τμήμα Φορολογίας (Αριθμό Φορολογικής Ταυτότητας ή και ΦΠΑ όπου προβλέπεται βάσει της σχετικής νομοθεσίας) της Κυπριακής Δημοκρατίας και
  • Ασφαλιστική Κάλυψη του Καταλύματος σε ισχύ – Τουλάχιστο κατά παντός κινδύνου, για πυρκαγιά και αστική ευθύνη.

Η αίτηση / υπεύθυνη δήλωση εγγραφής στο μητρώο, υποβάλλεται μόνο ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας του Υφυπουργείου Τουρισμού ενώ τοο τέλος εγγραφής των αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων ανέρχεται για κάθε αυτοεξυπηρετούμενο κατάλυμα στα €222 ανά τριετία.

O επιχειρηματίας (αιτητής) του αυτοεξυπηρετούμενου καταλύματος, μπορεί να διαφημίζει και/ή να ενοικιάζει το αυτοεξυπηρετούμενο κατάλυμα, νοουμένου ότι, αυτό είναι εγγεγραμμένο στο Μητρώο των Αυτοεξυπηρετούμενων Καταλυμάτων και έχει λάβει ειδικό σήμα και αριθμό μητρώου εγγραφής από το Υφυπουργείο Τουρισμού, ο οποίος αναγράφεται στη διαφήμιση και/ή στην προώθηση του καταλύματος, καθώς και σε όλες τις σχετικές συναλλαγές.

Πώς μπορείς να καταχωρήσεις ένα ακίνητο στην Airbnb;

Αν επιθυμείς να καταχωρήσεις το ακίνητό σου σε αυτή την πλατφόρμα, τότε χρειάζεται να γνωρίζεις ότι είναι κάτι απλό και εύκολο.

Η Airbnb δίνει ευελιξία καθώς μπορείς να νοικιάσεις αυτό το ακίνητο που έχεις όποτε το επιθυμείς και για όσο το επιθυμείς!

Το πρώτο βήμα για να ξεκινήσεις είναι να αποκτήσεις έναν επαγγελματικό λογαριασμό στην εφαρμογή και να συμπληρώσεις τα απαραίτητα στοιχεία που θα σου ζητηθούν. Στη συνέχεια, μπορείς να αρχίσεις να καταχωρείς τα ακίνητά σου προσθέτοντας πλήρη περιγραφή των παροχών του σπιτιού. Οι φωτογραφίες είναι σημαντικό να είναι προσεγμένες ώστε να προσελκύσουν το ενδιαφέρον!

Καθόρισε τους κανόνες που επιθυμείς όσο κάποιος θα διαμένει στο σπίτι. Οι ενδιαφερόμενοι χρειάζεται να συμφωνούν με αυτούς την ώρα που θα κάνουν την επιλογή τους. Επιπλέον, ξεκαθάρισε το ποια θα είναι η πολιτική ακύρωσης. Χρειάζεται επίσης να προσθέσεις κι έναν τρόπο πληρωμής μέσω του οποίου θέλεις να σε πληρώνει η Airbnb.

Πώς μπορείς να παρακολουθείς την απόδοση των καταχωρήσεών σου;

Να θυμάσαι πως θα έχεις τη δυνατότητα να παρακολουθείς την απόδοση των καταχωρήσεών σου μέσω της χρήσης εργαλείων που είναι προσιτά σε εσένα από τον επαγγελματικό σου λογαριασμό. Αυτό θα σε βοηθήσει να εξελίσσεσαι και να βελτιώνεις τη στρατηγική διαφήμισής σου.

Πώς γίνεται η κράτηση;

Για να κάνει κράτηση ένας επισκέπτης στο ακίνητό σου χρειάζεται πρώτα να αποδεχθεί τους όρους της Airbnb και στη συνέχεια τους δικούς σου κανόνες. Μόλις η Airbnb εισπράξει την πληρωμή, τότε σε ειδοποιεί με email και η κράτηση θα φαίνεται στη σελίδα κρατήσεών σου! Η Airbnb σε πληρώνει συνήθως εντός 24ωρών από τη στιγμή που θα φτάσουν οι επισκέπτες σου.

Τι ισχύει με τις προμήθειες;

Όσον αφορά τις προμήθειες οι περισσότεροι οικοδεσπότες πληρώνουν προμήθεια υπηρεσιών ύψους 3% επί του υποσυνόλου της κράτησης, ενώ οι επισκέπτες πληρώνουν συνήθως προμήθεια υπηρεσιών ύψους περίπου 14% επί του υποσυνόλου της κράτησης.

Προστασία που προσφέρει η Airbnb

Όσον αφορά την προστασία από ζημιές η Airbnb σας αποζημιώνει για τυχόν ζημιές που μπορεί να πραγματοποιηθούν στο κατάλυμα ή στα προσωπικά σας αντικείμενα. Ακόμη, προστατεύεσαι σε περίπτωση που κάποιος επισκέπτης τραυματιστεί ή υποστεί ζημιά κατά την παραμονή του στην ιδιοκτησία σου.

Ποιο είναι τα πιο συνήθη λάθη που κάνει κάποιος ιδιοκτήτης που διαθέτει προς ενοικίαση ένα χώρο;

Πρόκειται για τις περιπτώσεις εκείνες που έχουν χρησιμοποιήσει στο παρελθόν το χώρο πχ. κάποιο εξοχικό ή ένα διαμέρισμα που κληρονόμησαν και θεωρούν ότι με τα παλιά έπιπλα, τις παλιές κουρτίνες και χωρίς καμία αλλαγή ή ανανέωση μπορούν να χρεώνουν τιμές που δεν ανταποκρίνονται στην ποιότητα που παρέχουν.

Ένα ακόμη λάθος είναι η ελλιπής ασφαλιστική κάλυψη του καταλύματος, η οποία θα μπορούσε να προστατεύσει τον ιδιοκτήτη και την περιουσία του από ατυχήματα ή και ασυνείδητους επισκέπτες! Είναι απαραίτητη η ασφαλιστική κάλυψη κατά παντός κινδύνου για πυρκαγιά και αστική ευθύνη!

Η So Easy Insurance προσφέρει πακέτα ασφάλισης ιδιοκτήτη ακινήτων που καλύπτουν τις απαιτήσεις της νομοθεσίας.

Scroll to Top