tornado

Πως να προστατέψετε εσάς και την περιουσία σας από τους ανεμοστρόβιλους

Όπως έζησαν από πρώτο χέρι πρόσφατα οι κάτοικοι της Λεμεσού, οι ανεμοστρόβιλοι αποτελούν ένα από τα πιο βίαια και καταστροφικά ατμοσφαιρικά φαινόμενα. Δημιουργούνται στα πλαίσια μιας καταιγίδας, ωστόσο μπορούν να αναπτυχθούν τόσο γρήγορα ώστε καθόλου ή ελάχιστη ενημέρωση να είναι δυνατή εκ των προτέρων.

Σε αυτό το άρθρο θα δούμε μερικούς τρόπους προστασίας τόσο της σωματικής  μας ακεραιότητας και των αγαπημένων μας προσώπων, όσο και της περιουσίας μας.

Πώς μπορείτε να προστατέψετε την περιουσία σας από ανεμοστρόβιλους;

Το ξέσπασμα ενός ανεμοστρόβιλου μπορεί να γίνει οπουδήποτε και οποιαδήποτε ώρα. Είναι σημαντικό να παρακολουθείτε τις προγνώσεις καιρού και να παραμένετε ενημερωμένοι σχετικά με τις καιρικές αλλαγές, ώστε να μπορέσετε να προνοήσετε για την ασφάλεια του σπιτιού σας, όσο αυτό είναι εφικτό.

Πρωτίστως, χρειάζεται να απομακρύνετε από εξωτερικούς χώρους (μπαλκόνια και κήπο) οποιαδήποτε αντικείμενα μπορούν να παρασυρθούν από τον ανεμοστρόβιλο και μπορούν να προκαλέσουν ζημιές σε περιουσία ή τραυματισμούς σε ανθρώπους, όπως για παράδειγμα, έπιπλα, γλάστρες, παιχνίδια, εργαλεία, κάδους και άλλα αντικείμενα.

Αν έχετε δέντρα στο κήπο σας, είναι σημαντικό να τα φροντίζετε και να τα κλαδεύετε έτσι ώστε, όσο είναι εφικτό, τα κλαδιά να μην πέσουν πάνω σε παράθυρα και σκεπές προκαλώντας ζημιές.

Αν το σπίτι σας διαθέτει σκεπή, είναι σημαντικό να δείτε αν χρειάζεται επισκευή ή και ενίσχυση, καθώς έχουν σημειωθεί πολλά περιστατικά όπου ανεμοστρόβιλοι παρασέρνουν στο πέρασμά τους σκεπές!

Προστασία ζώων/κατοικίδιων

Δε θα μπορούσαμε να παραλείψουμε τα κατοικίδια μας και τα ζωάκια. Φροντίστε να βρίσκονται σε εσωτερικό χώρο και να μην είναι εκτεθειμένα έξω από το σπίτι!

Πώς να προστατέψετε τον εαυτό σας και την οικογένειά σας εντός του σπιτιού

Όσον αφορά την ατομική σας προστασία είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η ψυχραιμία είναι μια απαραίτητη στάση σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, διότι έτσι θα μπορέσετε να λειτουργήσετε με διαύγεια και ταχύτητα, χωρίς να παγώσετε!

Φροντίστε εκ των προτέρων να έχετε πάντα στο σπίτι ένα κιτ με τα απαραίτητα: νερό, τρόφιμα, φακό, μπαταρίες και βασικά είδη πρώτων βοηθειών.

Αυτό είναι σημαντικό όχι μόνο για την πιθανότητα ανεμοστρόβιλου, αλλά και άλλων φυσικών καταστροφών. Το να έχετε στο σπίτι ένα τέτοιο κιτ και να γνωρίζουν την ύπαρξή του και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, δίνει τη δυνατότητα για καλή συνεργασία και έπειτα σας ανακουφίζει σημαντικά από το άγχος.

Χρειάζεται να θυμάστε πως το να μιλήσετε στην οικογένειά σας για την ανάγκη πρόληψης και μέτρων προστασίας από φυσικές καταστροφές βοηθά πολυεπίπεδα και δίνει τη δυνατότητα στην ανάπτυξη ενός κοινού στρατηγικού πλάνου, όπου όλα τα μέλη της οικογένειας θα μπορούν να είναι οργανωμένα και έτσι ασφαλή και προστατευμένα.

Η έλλειψη επικοινωνίας και προετοιμασίας μπορεί να είναι πιο επικίνδυνη από το ίδιο το φαινόμενο.

Εξάλλου, μια τέτοια στάση βοηθά και τα παιδιά να αισθανθούν περισσότερο ασφαλή. Χρειάζεται  να ενημερώνονται για τα φαινόμενα αυτά με τον κατάλληλο τρόπο που θα είναι κατανοητός με βάση την ηλικία τους και ταυτόχρονα να τους δίνεται η λύση, δηλαδή ότι οι γονείς έχουν ήδη φροντίσει για προστασία από τέτοιες περιπτώσεις και στη συνέχεια να τους γίνει η εκπαίδευση στο τι χρειάζεται να κάνουν σε περίπτωση που ξεσπάσει ένα τέτοιο φαινόμενο. Τα παιδιά θέλουν να ξέρουν ότι υπάρχουν λύσεις. Αυτό τα κάνει να νιώθουν ασφαλή.

Στην περίπτωση που ξεσπάσει ένας ανεμοστρόβιλος και βρισκόμαστε στο σπίτι χρειάζεται να μείνουμε μακριά από παράθυρα και πόρτες. Αν δεν έχουμε ένα καταφύγιο ή υπόγειο στο οποίο μπορούμε να πάμε για να προστατευτούμε, τότε μπορούμε να επιλέξουμε έναν εσωτερικό διάδρομο που δεν έχει κοντά παράθυρα και να μείνουμε εκεί προστατεύοντας το κεφάλι μας και τον αυχένα μας. Επίσης, το να μπούμε σε εντοιχισμένη ντουλάπα μπορεί να είναι μια καλή λύση προστασίας, αν δεν έχουμε εναλλακτική. Καλό είναι να αποφύγετε δωμάτια με εξωτερικούς τοίχους.

Προστασία από ανεμοστρόβιλο όταν είστε σε εξωτερικό χώρο

Σε κάθε περίπτωση, όταν μια καταιγίδα ξεσπά, αποφύγετε τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες, και γενικά από περιοχές όπου ελαφρά αντικείμενα μπορούν να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος.

Αν ξεσπάσει ανεμοστρόβιλος την ώρα που βρίσκεστε στο δρόμο, δείτε αν μπορείτε να εντοπίσετε γρήγορα κτίρια με σταθερές δομές ή υπόγεια. Αν εκεί που βρίσκεστε δεν υπάρχει κάποιο κτίριο που μπορείτε να προστατευτείτε, τότε μείνετε σε χαμηλή θέση στο έδαφος και προστατέψτε με τα χέρια σας το κεφάλι σας και τον αυχένα σας.

Η ασφάλιση είναι η λύση για τις οικονομικές ζημιές

Η δύναμη της φύσης προκαλεί δέος και παράλληλα θαυμασμό στον άνθρωπο. Ό,τι μπορούμε να κάνουμε για να εκπαιδευτούμε στην αντιμετώπιση και προστασία από τέτοια φαινόμενα είναι χρήσιμο και για εμάς, αλλά και για την κοινωνία ευρύτερα.

Η ασφάλιση όμως είναι μια σημαντική απόφαση που σε τέτοιες περιπτώσεις μπορεί να αποβεί πραγματικά σωτήρια για την κατοικία μας και αφού θα μας προστατέψει από τις οικονομικές συνέπειες οποιονδήποτε ζημιών μπορεί να προκληθούν.  Φυσικά είναι πάντα σημαντικό να βεβαιωνόμαστε ότι το συμβόλαιο μας έχει τις κατάλληλες καλύψεις που μας προστατεύουν από τέτοια φαινόμενα.

Κάνοντας το καλύτερο που μπορούμε, θα έχουμε και το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Scroll to Top